De invoering van een sociaal leenstelsel in de masterfase wordt met een jaar uitgesteld, tot 1 september 2015.

Het leenstelsel in de bachelorfase werd eerder al met een jaar vertraagd. Ook het afschaffen van de ov-kaart wordt uitgesteld.

Dat bleek woensdag in een debat over het sociaal leenstelsel. Minister Jet Bussemaker van Onderwijs toonde zich bereid tot uitstel toen duidelijk werd dat de voor het kabinet belangrijke oppositiepartijen D66 en GroenLinks een aanpassing van haar plannen eiste.

Bussemaker heeft in de Tweede Kamer wel een meerderheid (regeringspartijen VVD en PvdA), maar dat is niet genoeg voor een meerderheid in de Senaat.

Met steun van GroenLinks en D66 is die meerderheid in de Eerste Kamer er wel. Maar dan moet Bussemaker nog wel bewegen.

Ze kondigde aan het wetsvoorstel voor het leenstelsel in de masterfase samen te voegen met het leenstelsel in de bachelorfase. Ze beloofde ook de studentenorganisaties te betrekken bij de uitwerking van haar nieuwe plan.

Dit voorjaar nieuwe plannen

Bussemakers toezegging betekent dat ze het contract voor de ov-kaart voor studenten niet eerder opzegt dan per 1 januari 2015. Ook het plan om te experimenteren met een hoger extra collegegeld voor een speciaal onderwijstraject voor excellente studenten, wordt uitgesteld. Die plannen betrekt ze ook bij haar nieuwe integrale voorstel, dat ze volgend voorjaar wil presenteren.

Bussemaker zei in het debat wel dat ze geen alternatieven ziet voor het sociaal leenstelsel, tenminste voor wie geld wil investeren in de kwaliteit van het hoger onderwijs.

Oppositie blij met uitstel

GroenLinks en D66 reageerden tevreden op de bereidheid van Bussemaker om haar plan uit te stellen. "Na deze valse start moet Bussemaker terug naar de tekentafel om een nieuw plan te maken waarin toegankelijkheid, kwaliteit en rechtvaardigheid wel centraal staan'', vond Jesse Klaver (GroenLinks).

Andere partijen, zoals de ChristenUnie en de SP, verweten Bussemaker en de partijen die haar steunen dat de onzekerheid voor studenten nu nog jaren langer voortduurt. De SP was blij met het uitstel en rekent er op dat de plannen volgend jaar weer worden uitgesteld, net zo lang tot ze helemaal worden ingetrokken.

Studentenorganisaties reageren verheugd

De Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV) reageert blij op het uitstel. De LKvV vreest dat de invoering van het leenstelsel grote gevolgen kan hebben voor studentenverenigingen: studenten zouden dan minder snel geneigd zijn lid te worden of om bestuursactiviteiten te ontplooien naast hun studie.

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) dringt er bij de minister op aan om, nu ze teruggaat naar de tekentafel, toegankelijkheid en tijdige voorlichting bovenaan haar prioriteitenlijstje te zetten. De studenten willen dat de aanvullende beurs uitgebreid wordt en dat studenten niet halverwege hun studiepad geconfronteerd worden met veranderde wet- en regelgeving.

Het uitstel van Bussemakers plannen betekent niets voor het begrotingstekort. Het leenstelsel is niet bedoeld als bezuiniging; het geld dat het oplevert zou zo snel mogelijk worden geïnvesteerd in het hoger onderwijs.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl